søndag den 19. juli 2009

De gode gamle dage

"Tipoldefars Danmark" er titlen på den bog jeg vil referere lidt fra. Dengang hvor alting ikke gik så stærkt og der ikke var så mange om budet. Året er 1855

KORSØR
Korsør er en lille by omkring 14 mil fra Kjøbenhavn. Herfra går der dagligt dampbåde over til Nyborg på Fyen. I 1850 var indbyggertallet 1819, heraf 926 mænd og 893 kvinder.
Kirken som kaldes St. Giertruds-Kirke, har udvendig en besynderlig udseende der styrkes endnu mere ved den ovenpå kirken byggede signalstation, som formentlig endnu af og til benyttes uanset den elektriske telegrafs anlæggelse.
Korsør er digteren Jens Baggesens fødeby og han siger om den:
"Underlig blandede by! Uagtetdin Svaghed og Brusen, Maa jeg dog have Dig kjær, enten jeg vil eller ei".En liile historie om Frederiksborg slot ved Hillerød:

Et hesteveddeløb på Christian den femtes tid skal lige nævnes. Anledningen var et væddemål om 1000 hollandske dukater mellem daværende overstaldmester baron Haxthausen og den engelske gesandt Robert Molesworth og gik ud på, med en dansk hest, på tre kvarter at ride fra Nørreport i Kjøbenhavn og til Frederiksborg slot.
Man havde sørget for, at vejen på den bestemte dags morgen var helt fri og passagen uhindret, således var samtlige led og bomme overalt holdt åbne. To af baronens tjenere var placeret dels ved nørreport, dels ved porten til slottet, begge forsynet med ure fremstillet af den samme edsvorne urmager.
Baronen vandt da hans rideknægt præsterede det utrolige ved på 42 minutter at gennemføre ridtet.


Ja, det var dengang...