mandag den 6. juli 2009

Bøger til ferien

De sidste to bøger, jeg i denne omgang, vil fremhæve som anbefalelsesværdige.

ØJENVIDNER TIL HISTORIENEn lidt overset bog, på trods af at den ofte ses på tilbud hos landets boghandlere.
En meget tyk og tung bog næsten 1000 sider, så den er ideel til sommerhuset på regnvejrsdage.

1 kg. førstehånds øjenvidneberetninger om verdens gang og menneskehedens brogede udvikling, startende med pesten i Athen år 430 fvt. og helt frem til jordskælvet i Japan 1995

Her er beretningen fortalt af Platon, om Sokrates´død og her er historien om manden der sluttede sig til sørøvere og blev modellen til Robinson Crusoe.

"Dr. Livingstone, formoder jeg" , læs Stanleys egen beretning om det berømte møde eller bliv lidt klogere på Berlin murens fald, i historien om den store dag fortalt af en lokal berliner.

Mange af de flere hundrede beretninger om verdenshistorien fortalt af dem der var der, er præget af krig og ulykker. Måske ikke den mest opløftende læsning, men ikke desto mindre en del af virkeligheden. Skal der være et formål med at viderebringe andres, til tider, triste skæbne, må det være at vi kan lære noget og ændre noget, Det synes jeg denne bog åbner mulighed for.
Den sætter livet i perspektiv og fremhæver kontrasterne. Og for mit eget personlige vedkommende, belyser den det privelegium det er, at leve nu, i en tid med uanede muligheder.


Den sidste bog jeg vil anbefale er lidt speciel.

WALDEN
Livet i skovene

Forfatter. Henry David Thoreau

udgivet første gang 1854!!

Det der bla. gør denne bog speciel, er skrivestilen. Talemåden er anno 1850 og henvendt til indbyggere i bla. det rige New england

Forfatteren og filosofen Henry Thoreau beslutter i en alder af 28 år, at bosætte sig i et afsiddesliggende område i en nordamerikansk skov. Afsondret og afhængig af naturen vil han søge svar på livets store spørgsmål.
Her vil han finde ind til det enkle i livets behov, og leve i fuldstændig harmoni med naturen.

"Jeg flyttede ud i skovene, fordi jeg gerne ville leve bevidst, befatte mig med livets grundlæggende kendsgerninger og se om jeg ikke kunne lære, hvad det havde at lære mig, så jeg ikke når min død nærmede sig, skulle opdage at jeg ikke havde levet"
Henry david Thoreau

Beundringsværdigt projekt med et tankevækkende resultat.
En øjenåbner og særdeles fascinerende skrivestil med stor personlighed.
Bogen er på 300 sider og den danske oversættelse er udgivet på Gyldendal 2007

God ferie og god læselyst
Jeg tager i sommerhus i nogle dage. Uden netadgang og uden planer...